ALIMENTAREA  CU  APA  ÎN  SISTEM  MICROREGIONAL

 

Iulian Stef

 

             Sistemul microregional de alimentare cu apă potabilă a judeţului Alba se realizează exclusiv din acumulările din bazinul hidrografic Sebeş şi a fost realizat între anii 1977-1990. Dacă iniţial a fost proiectat pentru alimentarea cu apă potabilă a doar câtorva oraşe cum ar fi Sebeşul, Alba Iulia si Teiuş,  ulterior s-a reuşit conectarea la principala magistrală şi a oraşelor cele mai îndepărtate, cum ar fi Blajul şi Ocna Mureş.

            Proiectul de alimentare cu apă potabilă s-a realizat în mai multe etape, lungimea totală a lucrării depăşind 100 km, iar odată realizat acest proiect, s-a reuşit racordarea tuturor localităţilor din apropierea magistralei care necesitau  apă potabilă.

            Pe de altă parte,  sistemul actual, reclamând  şi un consum însemnat de energie electrică pentru pompări, se analizează prin noi soluţii, eliminarea unor pompări totale sau parţiale din sistem, în situaţia luării în considerre a unor noi puncte de captare din aceaşi sursă, râul Sebeş, mai în amonte, care însă duc la eliminarea energiei electrice  la centralele existente.

            În consecinţă, la ora actuală se au în vedere diferite variante de dezvoltare a sistemului zonal exitent, fie mergând pe varianta actuală, cu pompări cât şi pe varianta cu reducerea pompărilor, pentru necesităţile de debit corespunzătoare etapelor următoare de îmbunătăţire a sistemului.

            Sistemul de alimentare cu apă potabilă a judeţului Alba se poate împărţii  în următoarele segmente :

-          sistemul regional – care cuprinde principalele municipii şi oraşe  ale  judeţului ;

-          sistemul zonal – care are în componenţa sa doar municipiul Sebeş ;

-          sistem microregional, desfăşurat pe marea majoritate a Podişului Secaselor ;

 

 

CITITI ARTICOLUL IN INTREGIME

FULL TEXT