VARIABILITATEA SPAŢIALĂ ŞI TEMPORALĂ A SCURGERII LICHIDE MAXIME ÎN BAZINUL IALOMIŢEI

 

 

 

 

Mihaela BORCAN

 

ABSTRACT – Lucrarea are ca scop analiza debitelor maxime în bazinul hidrografic al râului Ialomiţa. Au fost valorificate prin analize statistice seriile de debite maxime lunare şi anuale de la 20 de staţii hidrometrice din arealul bazinului, cu perioade de funcţionare de peste 30 de ani.

Pentru estimarea debitelor maxime cu diferite probabilităţi de depăşire s-au utilizat curbele teoretice de tip Pearson III. În vederea obţinerii debitelor maxime cu diverse probabilităţi de depăşire şi în alte secţiuni decât în cele studiate, s-au trasat relaţii între valorile debitelor maxime specifice la staţiile hidrometrice şi factorii fizico – geografici care le condiţionează.

Pentru a calcula frecvenţa de producere a inundaţiilor în spaţiul analizat, au fost luate în calcul debitele maxime situate peste debitele corespunzătoare cotei de inundaţie (QI). Din analiza viiturilor prelucrate în bazin s-a constatat că cele mai mari viituri care au condus la inundaţii s-au produs în lunile iunie - iulie.

În vederea identificării tendinţelor în dinamica scurgerii maxime şi a semnificaţiilor lor statistice s-a aplicat testul Mann-Kendall.

 

Cuvinte cheie: debite cu diferite probabilităţi de depăşire, variabilitate spaţială şi temporală, scurgere maximă, bazinul hidrografic al râului Ialomiţa

 

 

 

 

CITITI ARTICOLUL IN INTREGIME

FULL TEXT