Planul pentru prevenirea, protecţia si diminuarea efectelor inundaţiilor in spaţiul hidrografic SOMES-TISA

 

Florin Stoica, Ioan Roşu

 

 

Abstract:Inundaţiile sunt fenomene naturale care nu pot fi prevenite, ci pot fi gestionate prin luarea unor masuri de diminuare a efectelor acestora. Unele activități umane ( cum ar fi numărul mare de aşezări umane si de bunuri economice aflate in zone inundabile, precum si reducerea capacității de retenţie naturala a apei prin exploatarea terenurilor) si schimbările climatice contribuie la creşterea probabilităţii survenirii inundaţiilor si a impactului negativ al acestora.

Este realizabil si de dorit sa se reducă riscul consecinţelor negative, in special pentru sănătatea si viata persoanelor, mediu patrimoniul cultural, activitatea economica si infrastructura asociata cu inundaţiile. Pentru o eficienta maxima in gestionarea acestor fenomene si reducerea implicita a riscului, este necesara o coordonare si o realizare a unor planuri, pe cat posibil, la nivelul unui bazin hidrografic.

                Pentru a avea la dispoziţie un instrument eficient de informare, precum si o baza valoroasa pentru stabilirea priorităților, luarea unor decizii ulterioare, tehnice, financiare si politice privind gestionarea riscului la inundaţii, crearea unor hărţi de risc la inundaţii, care sa arate potenţialele consecinţe negative asociate diferitelor cazuri de inundaţii, inclusiv informaţii privind surse potenţiale de poluare a mediului ca urmare a inundaţiilor.

Planurile de gestionare a riscului la inundaţii ar trebui sa se concentreze asupra prevenirii, a protecţiei si a pregătirii. Aceste planuri trebuie sa tina cont de conceptul ,, mai mult spaţiu râurilor “, luând in considerare, in măsura posibilităţilor, întreţinerea si/sau refacerea zonelor inundabile, precum si masuri de prevenire si reducere a efectelor negative asupra sănătății umane, a mediului, a patrimoniului cultural si a activităţii economice.

 

 

CITITI ARTICOLUL IN INTREGIME

FULL TEXT